Někdy lidé mění intoleranci a alergii jako by byly synonyma. To je ale jen omyl, který může vést k nedorozuměním a nepřesnostem. Ačkoli oba termíny označují reakci našeho těla na určité látky, že jsou podstatně odlišné.
Intolerance v těle je situace, kdy náš organismus nereaguje správně na určité potraviny, což vede k různým nepříjemným symptomům. Naproti tomu, alergie je stav, kdy náš imunitní systém reaguje na látku (alergen), na níž by normálně neměl, a jeho odezva je často silná až brutální.
Přestože jsem nikdy netrpěla vážnou potravinovou alergií, mám osobní zkušenost s intolerancí. Jak u mě tak u mých nejbližších. Ve světle těchto zkušeností vám chci stručně vysvětlit rozdíly mezi těmito dvěma stavy.
Kdo z nás nezažil nepříjemné pocity po konzumaci určité potraviny? Byla to možná nechutná pochoutka od babičky, kterou jsme si nemohli odpustit, nebo ten božský dortík v cukrárně, na který jsme nemohli odolat. A pak to přišlo: nadýmání, plynatost, bolest břicha... Znáte to, viďte? To je právě intolerancí. Tělo nám svým způsobem říká: "Hele, toto mi moc nesvědčí, měli bychom to vynechat."
S intolerancí je to takové, jako by naše tělo nevědělo, co s určitou látkou pořádně dělat. Neumí ji správně strávit a tak se jí zbavuje, jak nejlépe umí. Bez ohledu na to, kolik nepříjemností nám tím způsobí.
Alergie je jiná káva než intolerancí. Zde naše tělo na určitou látku reaguje velmi silně, i když by vlastně vůbec nemělo. Imunitní systém, který by nás měl chránit před škodlivými viry a bakteriemi, považuje tuto (vlastně neškodnou) látku za nepřítele a bojuje proti němu.
Boj imunitního systému ale neprobíhá bez následků. Dochází k řetězci reakcí, které se projeví jako alergická reakce - svědění, kopřivka, dušnost.... Pokud je alergie silná a rychlá, může dojít až k anafylaktickému šoku, což je život ohrožující stav.
Přestože se alergie a intolerancí mohou navenek projevovat někdy podobně, jejich příčiny a průběh jsou odlišné. Zatímco alergie je reakce imunitního systému, která může být okamžitá a drastická, intolerancí, jak jsem již zmínila, je dána neschopností těla správně strávit určité látky a její průběh bývá spíš dlouhodobý a pomalý.
Další důležitý rozdíl je v tom, jak se s těmito stavy dá naložit. U alergie je důležité alergen úplně vyloučit z jídelníčku, protože jakákoli jeho přítomnost může vyvolat alergickou reakci. U intolerance je to o trochu složitější. Některé potraviny můžeme konzumovat, ale jenom omezeně. A některé musíme vyřadit úplně, aby se tělo mohlo zotavit.
Pokud máte podezření, že trpíte alergií nebo intolerancí, je nejdůležitější první krok vyhledat lékaře. Pro diagnózu alergie se používají alergologické testy, kde se testuje reakce těla na možné alergeny. U intolerance se diagnostika dělá trochu jinak a často je nutné provést vyšetření stolice nebo krve.
Osobně jsem prošla testováním intolerance a musím říci, že to byla velmi užitečná zkušenost. Díky němu jsem se dozvěděla, jaké potraviny bych měla ve svém jídelníčku omezit a čím to mělo pozitivní vliv na moje zdraví i pohodu. Nicméně, i když se nám nějaká potravina nezdá, je důležité nevzdávat se a hledat další možnosti a alternativy.
Život s intolerancí nebo alergií nemusí být nutně omezený. Je sice pravda, že některé potraviny musíme z našeho jídelníčku vyřadit, ale na druhou stranu nám to může otevřít cestu k novým chutí a receptům, které bychom jinak neobjevili.
Pokud mám tip, co nejvíce mi pomohlo, pak je to plánování jídel a vytváření seznamu potravin, které mohu jíst. Také experimentování s novými recepty a přísadami je zábavné a může přinést hodně radosti. A také nezanedbatelné je porozumění vašemu tělu a poslech svých potřeb.
Intolerance a alergie jsou skutečně dvě rozdílné věci a o každé bychom měli vědět co nejvíce. Doufám, že vám můj článek pomohl vyznat se v této problematice a přinesl vám užitečné informace. Dobrou chuť!
Napsat komentář